Kouluttajat (Rally Toko)


Annika Salo, rallytokon lajivastaava

 

Hei, olen Annika Salo, koiria on ollut perheessä jo lapsuudestani asti. Nuorena koirat olivat seikkailukavereitani tuntikausia metsissä samoillessani.

Tokoa harrastin -90 luvulla belgianpaimenkoiralla, australian karjakoiralla ja welsh corgi pembrokella. En edes muista aikaa, että minulla ei koiraa olisi ollut.

Tänäpäivänä kisakavereinani/sohvanvaltaajina ovat belgianpaimenkoira tervueren uros ”Roki” Fantasy Fox Ashe (FIRTVA), s.-14. Roki on opettanut valtavasti, miten koulutan ja elän erittäin häiriöherkän koiran kanssa. Tie on ollut välillä takkuinen, mutta koiranlukutaitoni kehittyessä kokoajan, positiivisesti oppimista vahvistaen olemme päässeet etenemään kisamaailmassa. Rokin kanssa kilpailen aktiivisesti Rally-tokon MES luokassa, lisäksi siirryimme EVL luokkaan Tokossa sekä kisasimme Koiratanssin HTM VOI luokassa.

Perheeseeni saapui lokakuussa 2018 belgianpaimenkoira tervueren narttu ”Hertta” Mind Breakers Bedtime Story( RTK4, TK1, BH), s.-14 nopeaoppinen sähäkkyys, yltiöpositiivinen pikkudiiva, joka on opettanut ohjaajansa äärimmäiseen rauhallisuuteen.

Joulukuussa 2019 pelmahti perheeseeni belgianpaimenkoira tervueren uros ”Riemu” Fast´n Strong After Midnight (RTK2), s.-18. Työmyyrä, joka ihan itse tarjoaa oppimaansa, mikäli liian hiljaista treeneissä hänen mielestään. Tämä koira on on jo nyt antanut ohjaajalle pitkän oppimäärän hyvä/huono viretila ja kuinka viretilaa muokataan ja hallitaan.

Pääsääntöisesti toimin kouluttajana Koirakoutsilla Ylöjärvellä, työ on opettanut minua valtavasti ja tukena on huippuosaajat. Koulutan eskaripennuista rallyn valmennusryhmiin. Kyetessäni antamaan ohjaajalle juuri hänen koiralleen sopivia työkaluja, tuloksia syntyy…iloisesti työtään tekeviä koiria ja onnellisia ohjaajia. Positiivinen ja kannustava palaute on tärkeää, sekä minulta ohjaajalle että ohjaajalta koiralleen.

Rallyyn tutustuin 2015 ja se vei mukanaan täydellisesti. Rallyn harrastaminen sopii tavoitteellisesta kisaajasta harrastajaan. Fyysisesti ja psyykkisesti sopivaa treeniä sekä koiralle että ohjaajalle.

Suoritettuina on RT koetoimitsija, Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, Rallytokokoulutusohjaaja sekä Yt1 (Ylituomarin peruskurssi).

Jokainen koira on ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin on. Jokaisen koiran rinnassa sykkii sankarikoiran sydän.

Terkuin Annika, Roki, Hertta ja Riemu

Päivi Törmä

 

 

Olen Päivi Ikaalisten Riitialasta. Aloitin rally-tokon harrastamisen rottweiler-uroksen Teppo (Faustfechter Joe)  kanssa. Teppo kisasi Annika Salon lainakoirana rallytokossa ja saavutti FI RTVA:n eli rally-tokovalion arvon. Itse treenasin koiran kisavalmiiksi ja olin mukana kepona kaikissa kisoissa, joiden seuraaminen onkin opettanut lajista valtavasti. Team-TT osallistui n. 40:een rallykisaan, näihin sisältyi myös kaksi SM-karsintaa. Itse kilpailin Tepon kanssa Tokossa saavuttaen TK2-koulutustunnuksen. Keväällä 2021 Tepon elämä päättyi yllättäen 7-vuotiaana ja jäljelle jäi surun lisäksi paljon toteutumattomia unelmia.

Temperamenttinen, suuri rtw-uros pakotti monet kerrat miettimään koulutuskikkoja toiseenkin kertaan. Jos yksi juttu ei toiminut, kokeiltiin muuta. Juuri ratkaisujen etsiminen ja lopulta oivaltaminen on palkitsevaa ja eteenpäin kannustavaa.  Jos voin kokemuksillani olla muille avuksi,  jaan oppimaani mielelläni. Koiran kouluttamiseen ei ole yhtä oikeata tapaa, vaan eri puolilta kannattaa poimia itselleen sopivia vinkkejä ja kokeilla niitä käytännössä. Perustana kaikelle on, että koiran kanssa puuhatessa pitää useimmiten kummallakin olla kivaa (joskus voi tehdä rukkasia, itsestään😁)

Minä olen ammentanut tietoa osaavammiltani erilaisissa koulutuksissa harrastuskentillä ja koirakouluissa sekä treenikavereiden kanssa pohtimalla. Teppo oli ensimmäinen koira, jonka kanssa harrastin tavoitteellisesti  tottelevaisuuslajeja. Aikaisemmin olen höntsäillyt bullmastiffin, kultaisennoutajan, schapendoesin ja sekarotuisen ongelmakodinvaihtajan kanssa.

Tällä hetkellä kaverinani on Tepon 2-vuotias tytär Terttu (Rotshcard Pirkko Maryn Tyttö). Terttu muutti luokseni kodinvaihtajana muutama viikko isänsä kuoleman jälkeen. Pikkuisen olemme tottelevaisuutta aloitelleet ja parille kurssille on ilmoittauduttu. En vielä tiedä tulevasta, mutta arki ainakin on hyvä saada sujuvaksi. Jos tytön kanssa yhteinen tekeminen luistaa, tokoa ja rallya varmasti kokeilemme.

Muutaman vuoden olen kuulunut ISKK:n rallykouluttajiin ja ollut suunnittelemassa ja vetämässä muiden kouluttajien kanssa talkoilla keskiviikkotreenejä Koiralassa. Porukkahenki sekä kouluttaja- että treeniporukassa on muodostunut mainioksi ja mukavaa on ollut.

Toivon ISKK:n rallytreeneihin edelleenkin tekemisen meininkiä, kaverin auttamisen asennetta, suoraa puhetta ja paljon huumoria. Toivotan tervetulleeksi mukaan jokaisen, jolla on koiran perushallinta  rakennettuna ja joka haluaa kouluttaa koiraansa mukavaan yhdessä tekemiseen.  Rallytoko on juuri sitä, vaikka koirasta (ja ohjaajasta) riippuen töitäkin on tehtävä, varsinkin kotona. Koiran kanssa työskentelyn ei tarvitse olla kisoihin tähtäävää, kotikoira ja kisakoira ovat aivan yhtä arvokkaita. Koulutettu koira on kuitenkin onnellinen koira.

Tuula Jokipelto

Hei! Olen Tuula Hämeenkyröstä. Minulla on tällä hetkellä kaksi mustaa kääpiövillakoiraa Ilona 11-vuotta ja Ilonan tytär Iiris, joka kesällä täyttää 7-vuotta sekä viime keväänä meille muuttanut musta keskikokoinen villakoira Lily 1-vuotta. Koiraharrastukseni alkoi Ilonan muutettua perheeseemme kesällä 2010. Ennen Ilonan muuttoa meille harrastin aktiivisesti ratsastusta ja minulla oli kaksikymmentä vuotta oma puoliverinen tamma, jolla kisasin aluetasolla esteratsastusta. Minulla on aina ollut erilaisia elämiä hoidossa kilpikonnasta kissoihin ja koiriin sekä tietysti hevosiin.

Koiraharrastuksen aloitin Ilonan kanssa syksyllä 2010. Ilonan kanssa saatiin hyvä pohja harrastuksiin pentukursseilla, erilaisilla temppukursseilla ja alkeistokossa. Ilonan kanssa mikä tahansa harjoittelu on aina ollut palkitsevaa, koska hän ei koskaan kyllästy harjoittelemaan. Lajeina meillä on ollut agility ja nyttemmin rally-toko. Iiris on seurannut äitiään ensin agility radoille ja nyttemmin rally-toko kentille. Myös Lily minun tulevaisuuden toivo on jo aloittanut sekä agilityn että rally-tokon treenaamisen.

Rally-toko tuli meille tutuksi vuonna 2015 keväällä, kun ilmoittauduin ISKK:n rally-tokon alkeiskurssille. Kurssilla kävin joka toinen kerta Iiriksen ja joka toinen kerta Ilonan kanssa. Laji tuntui jo silloin mukavan rennolta, mutta kurssi jäi sitten kuitenkin vain kokeiluksi. Vasta kesällä 2017 aloitin Ilonan kanssa tosissani treenaamaan rally-tokoa.

Tällä hetkellä olemme Ilonan kanssa rally-tokon mestariluokassa ja RTK4 tunnuksen saimme syksyllä 2019. Iiriksen kanssa saimme viime vuonna sekä RTK1 että RTK2 tunnukset ja siirryimme voittaja luokkaan. Harjoittelen aktiivisesti kaikkien kolmen koiran kanssa ja käyn viikoittain ohjatuissa treeneissä.

Lajina rallyssa on sopivasti haastetta niin koiran kuin ohjaajankin aivoille. Aina ei ole niin itsestään selvää miten saadaan koira ymmärtämään mitä ohjaaja haluaa sen tekevän. Pääasia kuitenkin on, että niin minulla kuin koirillakin on aina hauskaa ja treeneihin on aina kiva lähteä.

Koiraharrastus on tuonut minulla roppakaupalla uusia ystäviä ja kaikki tekeminen tämän meidän karvakomppanian kanssa on aivan ihanan rentouttavaa ja mukavaa vaihtelua uuvuttavalle leipätyölle.

Odotan innolla taas kesän treenejä ja uusia haasteita. Tervetuloa kaikki mukaan innostavaan ja rentoon harrastukseen koirien kanssa!

 


Nina Thomasson

Heipsan! Olen Nina, Mouhijärveltä. Koirien parissa olen touhunnut nuoresta asti. Mastiffit ja snautserit ovat mun sydäntälähellä olevat rodut.Tällä hetkellä perheemme koirat ovat kääpiösnautseri uros Nemo, snautseri uros Jänkä ja weimarinseisoja narttu Nova. Koirien kanssa tykätään paljon vaellella metsissä sekä snautsereiden kanssa höntsätä jälkiä (pelto,metsä,mejä), tokoa ja tietysti rally-tokoa. Oman kisajäätymisen takia en ole kilpaillut, mejä kokeissa olen käynyt snautsereiden ja laina suursnautserin kanssa. Omat koirat ovat olleet dieseleitä ja omapäisiä joten konsteja motivoivaan ja innokkaaseen tekemiseen on tullut kokeiltua laidasta laitaan, monia oppeja saatu ja niistä meille parhaat poimittu ja muut muistiin laitettu jotta vinkkejä muille voisi jakaa tarpeentullen. Olen koirien kanssa höntsätessä oppinut että joka koirakolle löytyy konstit iloiseen harrastamiseen kunhan ne oivaltaa, joskus helpommin, joskus haasteitten kautta käyden. Iloinen, avoin ja motivoiva reeniporukka on parasta jossa tsempataan ja jeesataa toisiamme yhdessä tekemällä. Olipa tavoitteet korkealla kisaamisessa tai höntsätasolla kaikki tekeminen on arvokasta rallytoko reeniporukassa! Tervetuloa rallyilemään!

 

Oona Lehtinen

Moikka! Olen Oona Hämeenkyröstä. Koirien kanssa olen touhunnut koko ikäni ja perheessäni niitä on ollut aina. Pienenä kääntelin koirakirjan sivuja ja mietin minkä koiran ottaisin isona. Tiesin melkein sivulleen, missä kohtaa alkaa seurakoirat, missä alkukantaiset tai pystykorvaiset koirat. Meillä kotona on ollut lhasa apso ja kaksi ihanaa stabijhounia, jotka jo heti alkajaisiksi ovat opettaneet koirista paljon. Nykyisen mieheni kautta tutustuin kiinanharjakoiriin ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Toisen koiramme äkillisen poismenon jälkeen halusin ehdottomasti toisen harjakoiran. Näin Toivo muutti meille alkuvuodesta 2018 ja loppu on kliseisesti historiaa. Toivo on ensimmäinen oma koira itselle ja sen hänestä myös huomaa… Toivon kanssa kävimme pentukurssin ja mietin sen jälkeen, että mitä sitä harraistais. Ilmoitin meidät rally-tokon alkeiskurssille ja siitä eteenpäin Koirakoutsin valkkuryhmiin. Kisoissa taidettiin startata v. 2019. Olen todella kova jännittämään, siis todella kova! Ja tämä on ajoittain hankaloittanut kisaamista. Tällä hetkellä kisaamme avoimessa luokassa, joka on yhtä tulosta vaille valmis. Suuria saavutuksia meille on syksyllä 2020 voitettu Satakunnan piirismestaruuus joukkue hopea ja vuoden 2020 rally-tokon sm-kisat myös Iskk:n joukkueessa. Koulutettavana Toivo on samaan aikaan ihana ja haastava, tiettyjä asioita mietitään välillä muutaman kuukauden ajan, ennen kuin hoksataan kuinka juttu toimii. Ohjaajalle tämä on opettanut hurjasti kärsivällisyyttä, jota silti opetellaan vieläkin lisää. Toinen koiramme Lenni viettää tällä hetkellä eläkepäiviä, mutta on välillä mukana myös treeneissä. Lennin kanssa kokeilin koiratanssia, mutta häiriöherkkyyden ja motivaatio vaikeuksista johtuen Lenni on siirtynyt pelkkään höntsäilyyn ja nauttii tästä enemmän. Iskk:ssa tunnen olevani osana yhtä suurta perhettä ja kaikkia tsempataan iloissa ja suruissa. Alotan tällä kaudella ensimmäistä kertaa lajikouluttajana rallyn alemmissa luokissa ja se tekee tästä vuodesta vielä enemmän mielenkintoisemman. Toivottavasti nähdään treenikentillä!

Juuli Lehtinen

Moikka! Olen Juuli Hämeenkyröstä. Olen touhunnut koirien kanssa koko ikäni. Pienenä perheessämme asui Lhasa apso ja myöhemmin ihana stabyhoun. Varsinkin jälkimmäisen lintukoiran kanssa olemme touhunneet paljon. Perheeseeni on vuosien varrella tullut monia eri koirarotuja lintukoirista kiinanharjakoiriin. Ensimmäisen ihka oman koiran hankin vuonna 2018 marraskuussa. Omistan Australian labradoodle Taiton, joka todellakin tietää, että hän on THE ONE AND ONLY. Taiton kanssa olemme käyneet pentueskarin ja pentukoulun. Taito on kova nenäkoira ja näin päädyimmekin jäljestyksen alkeiskurssille, josta opimme paljon. Sitä teemme säännöllisen epäsäännöllisesti. Taito on myös Karvakaveri Ry:n karvakaveri, joka on käynyt erilaisissa tapahtumissa sisällä ja ulkona. Siskon innostama päätimme Taiton kanssa lähteä elokuussa 2020 rally-tokoa kokeilemaan ISKK:n treeneihin ja kokeiluun hurahdimme täysin molemmat! Kesän jälkeen päädyin Koirakoutsille valkkuryhmään, jossa olemme koko talven treenanneet. Kisaamaan asti emme ole vielä päässeet, mutta tarkoituksena olisi kisata vuonna 2021. Taito on luonteeltaan erittäin kiltti ja pehmeä. Taito on monelta osin helppo treenikaveri, mutta usein ohjaaja liian hidas nuoren miehen touhuihin. Treenit ovat opettaneet minulle valtavasti Taitosta, ja side sekä ymmärrys välillämme on kasvanut hyvin vahvaksi. Olen suunnattoman kiitollinen ISKK:lle mahdollisuudesta päästä osaksi loistavaa porukkaa, joka ammattitaitoisesti ohjaa ja neuvoo aloittelevaa treenaajaa. Porukka myös tsemppaa iloissa ja suruissa. Olen ensimmäistä kertaa kouluttajaporukassa, josta olen hyvin kiitollinen, että olen päässyt mukaan. Opin varmasti vielä paljon lisää tällä kaudella. Nähdään treeneissä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISKK © 2016 Sivusto: IT-parkki