Kouluttajat (Rally Toko)


Annika Salo, rallytokon lajivastaava

Hei, olen Annika Salo, koiria on ollut perheessä jo lapsuudestani asti. Nuorena koirat olivat seikkailukavereitani tuntikausia metsissä samoillessani.
Tokoa harrastin -90 luvulla belgianpaimenkoiralla, australian karjakoiralla ja welsh corgi pembrokella. En edes muista aikaa, että minulla ei koiraa olisi ollut.
Tänäpäivänä kisakaverinani on 5 vuotias belgianpaimenkoira tervueren uros ”Roki” Fantasy Fox Ashe (Rallytoko Mestari). Roki on opettanut valtavasti, miten koulutan ja elän erittäin häiriöherkän koiran kanssa. Tie on ollut välillä takkuinen, mutta koiranlukutaitoni kehittyessä kokoajan, positiivisesti oppimista vahvistaen olemme päässeet etenemään kisamaailmassa.  Rokin kanssa kilpailen aktiivisesti Rallytokon MES luokassa , lisäksi starttaamme myös Tokon VOI luokassa sekä Koiratanssin HTM VOI luokassa, tänävuonna korkkaamme myös Koiratanssin Freestyle luokan. Kuulumme myös Suomen Rally-toko Yhdistyksen Valmennusrenkaaseen.
Lisäksi perheeseeni saapui lokakuussa 2018  5- vuotias belgianpaimenkoira tervueren narttu ”Hertta”, nopeaoppinen sähäkkyys on menossa kohti Rallyn AVO luokkaa.
Ystäväni Päivi Törmän kanssa meillä on TeamTT, eli kilpailen hänen rottweiler uroksellaan ”Teppo” Faustfechter Joe Rallytokossa MES luokassa. Tämä yhteistyö on ollut erittäin opettavaista kouluttamistaitojen hiomisessa.
Pääsääntöisesti toimin kouluttajana Koirakoutsilla Ylöjärvellä, työ on opettanut minua valtavasti ja tukena on huippuosaajat. Koulutan arkitokosta koiratanssiin. Kyetessäni antamaan ohjaajalle juuri hänen koiralleen sopivia työkaluja, tuloksia syntyy…iloisesti työtään tekeviä koiria ja onnellisia ohjaajia. Positiivinen ja kannustava palaute on tärkeää, sekä minulta ohjaajalle että ohjaajalta koiralleen.
Rallyyn tutustuin 2015 ja se vei mukanaan täydellisesti. Rallyn harrastaminen sopii tavoitteellisesta kisaajasta harrastajaan. Fyysisesti ja psyykkisesti sopivaa treeniä sekä koiralle että ohjaajalle.
Pikkuhiljaa olen kouluttautunut kohti unelmaani, Rallytokon ylituomari.
Suoritettuina on RT koetoimitsija, Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, Rallytokokoulutusohjaaja sekä Yt1 (Ylituomarin peruskurssi).
Jokainen koira on ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin on. Jokaisen koiran rinnassa sykkii sankarikoiran sydän.
Terkuin Annika

 

 

Päivi Törmä

 

Olen Päivi Törmä Ikaalisten Riitialasta. Kaverini on 6-vuotias rottweiler-uros Teppo (Faustfechter Joe),  jonka kanssa kilpailen Tokon voittajaluokassa. Teppo kisaa Annikan lainakoirana Rally-tokon mestariluokassa ja Tepolla on FI RTVA, eli rallytokovalion arvo. Itse treenaan koiran kisavalmiiksi, mutta rallyssa en kilpaile.

Temperamenttinen, suuri rtw-uros on monet kerrat pakottanut miettimään koulutuskikkoja toiseenkin kertaan. Jos yksi ei toimi, kokeillaan muuta. Juuri ratkaisujen etsiminen ja lopulta oivaltaminen on antoisaa ja jos voin kokemuksillani jollekin avuksi olla, jaan oppimaani mielelläni. Koiran kouluttamiseen ei ole yhtä oikeata tapaa, vaan eri puolilta kannattaa poimia itselleen sopivia vinkkejä ja kokeilla niitä käytännössä. Perustana kaikelle kuitenkin on se, että koiran kanssa puuhatessa pitää useimmiten kummallakin olla kivaa.

Minä olen ammentanut tietoa osaavammiltani erilaisissa koulutuksissa harrastuskentillä, Koirakoutsilla sekä treenikaverin kanssa pohtimalla ja testailemalla. Teppo on ensimmäinen koira, jonka kanssa harrastan tottelevuuslajeja. Olin jo 2019 kesäkauden Iskk:n rallytokon ohjaajaporukassa vetämässä keskiviikkotreenejä Koiralassa. Porukkahenki treeniporukassa muodostui mainioksi ja hauskaa oli.

Toivon Iskk:n rallytreeneihin edelleenkin tekemisen meininkiä, kaverin auttamisen-asennetta, suoraa puhetta ja paljon huumoria. Toivotan tervetulleeksi mukaan ihan jokaisen, joka haluaa tehdä koiransa kanssa jotain kivaa. Rallytoko on juuri sitä, vaikka koirasta (ja varsinkin omistajasta) riippuen töitäkin on tehtävä. Koiran kanssa työskentelyn ei tarvitse olla kisoihin tähtäävää, kotikoira ja kisakoira ovat aivan yhtä arvokkaita. Koulutettu koira on onnellinen koira.

 

Tuula Jokipelto

Hei! Olen Tuula Hämeenkyröstä. Minulla on tällä hetkellä kaksi mustaa kääpiövillakoiratyttöä Ilona 9-vuotta ja Ilonan tytär Iiris, joka kesällä täyttää 5-vuotta. Koiraharrastukseni alkoi Ilonan muutettua perheeseemme kesällä 2010. Ennen Ilonan muuttoa meille harrastin aktiivisesti ratsastusta ja minulla oli kaksikymmentä vuotta oma puoliverinen tamma, jolla kisasin aluetasolla esteratsastusta. Minulla on aina ollut erilaisia elämiä hoidossa kilpikonnasta kissoihin ja koiriin sekä tietysti hevosiin.

Koiraharrastukseni aloitin Ilonan kanssa syksyllä 2010. Tavoitteena meillä oli aloittaa agilityn treenaaminen ja siihen saimme hyvän pohjan alkeistokokurssilta. Ilonan kanssa tulikin sitten kisailtua agilityä 3 tasolle asti. Ilonan selkä ei kuitenkaan kestänyt 3 tason nopeuksia, joten kisaaminen jäi syksyllä 2016. Iiriksen kanssa kisaan tällä hetkellä agilityä ja olemme juuri siirtyneet 2 tasolle.

Rally-toko tuli meille tutuksi vuonna 2015 keväällä, kun ilmoittauduin ISKK:n rally-tokon alkeiskurssille. Kurssilla kävin joka toinen kerta Iiriksen ja joka toinen kerta Ilonan kanssa. Laji tuntui jo silloin mukavan rennolta, mutta kurssi jäi sitten kuitenkin vain kokeiluksi. Vasta kesällä 2017 aloitin Ilonan kanssa tosissani treenaamaan rally-tokoa. Tällä hetkellä olemme rally-tokon mestariluokassa tosin tuloksia ei vielä ole tullut. Tänä kesänä tavoitteena on saada Iiris oppimaan alokasluokan liikkeet ja hioa Ilonan kanssa mestariluokan liikkeitä, jotka ei meiltä vielä oikein suju kisoissa. Lajina rallyssa on sopivasti haastetta niin koiran kuin ohjaajankin aivoille. Aina ei ole niin itsestään selvää miten saadaan koira ymmärtämään mitä ohjaaja haluaa sen tekevän. Pääasia kuitenkin on, että niin minulla kuin koirillakin on aina hauskaa ja treeneihin on kiva lähteä.

Koiraharrastus on tuonut minulla roppakaupalla uusia mukavia ystäviä ja kaikki tekeminen näiden kahden karvakuonon kanssa on niin ihanan rentouttavaa ja mukavaa vaihtelua uuvuttavalle leipätyölle.

Odotan innolla tämän kesän treenejä ja uusia haasteita. Tervetuloa kaikki mukaan innostavaa ja rentoon harrastukseen koirien kanssa!

 


Nina Thomasson

Heipsan! Olen Nina, Mouhijärveltä. Koirien parissa olen touhunnut nuoresta asti. Mastiffit ja snautserit ovat mun sydäntälähellä olevat rodut.Tällä hetkellä perheemme koirat ovat kääpiösnautseri uros Nemo, snautseri uros Jänkä ja weimarinseisoja narttu Nova. Koirien kanssa tykätään paljon vaellella metsissä sekä snautsereiden kanssa höntsätä jälkiä (pelto,metsä,mejä), tokoa ja tietysti rally-tokoa. Oman kisajäätymisen takia en ole kilpaillut, mejä kokeissa olen käynyt snautsereiden ja laina suursnautserin kanssa. Omat koirat ovat olleet dieseleitä ja omapäisiä joten konsteja motivoivaan ja innokkaaseen tekemiseen on tullut kokeiltua laidasta laitaan, monia oppeja saatu ja niistä meille parhaat poimittu ja muut muistiin laitettu jotta vinkkejä muille voisi jakaa tarpeentullen. Olen koirien kanssa höntsätessä oppinut että joka koirakolle löytyy konstit iloiseen harrastamiseen kunhan ne oivaltaa, joskus helpommin, joskus haasteitten kautta käyden. Iloinen, avoin ja motivoiva reeniporukka on parasta jossa tsempataan ja jeesataa toisiamme yhdessä tekemällä. Olipa tavoitteet korkealla kisaamisessa tai höntsätasolla kaikki tekeminen on arvokasta rallytoko reeniporukassa! Tervetuloa rallyilemään!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISKK © 2016 Sivusto: IT-parkki