Vepe toimikunta

Vesipelastus eli VEPE on alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Tämä vauhdikas ja märkä laji rantautui Suomeen 1989 ja virallinen koemuoto se on ollut vuodesta 1992 lähtien.

Nykyisin vesipelastus koemuotona on avoin kaikille roduille, paitsi x-rotuisille. Tosin lajin fyysinen vaativuus asettaa rajoja osallistumiseen. Koiran on pidettävä uimisesta, lisäksi sen on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan tarpeeksi vahva hinaamaan rantaan hukkuvaa tai venettä, välillä hyvinkin tuulisissa olosuhteissa. Koiran on oltava myös sosiaalinen ja perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa, eikä noutohalustakaan haittaa ole.

Vepen suosio on nykypäivänä kovassa kasvussa ja rantautui Ikaalisten Seudun Kennelkerhoon keväällä 2015 kerhon hankittua tarvittavan välineistön harrastajien käyttöön.

Kaiken tasoiset harjoittelevat yhdessä. Koulutukset ovat nimenomaan vesipelastuskoulutusta, eivät koiran uimaopetusta varten. Rajoitetun koulutusajan vuoksi koiran tulisi osata uida ja olla muutenkin perustotteleva harjoituksiin tullessaan. Koska harjoittelu vaatii koko ryhmän tuen (soutajia, hukkujia ja muita apuihmisiä) tulee harjoituksissa käydä säännöllisesti. Harjoituksissa jokainen tavallaan osallistuu myös toisten koirien koulutukseen.

Toimintamme on avointa kaikille roduille. Lajia voi harrastaa melkein kaiken rotuisilla koirilla. Vesipelastuksessa tulee kuitenkin huomioida joitakin koiran ominaisuuksia kuten: * Koiran tulee uida mielellään * Koiran on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan riittävän voimakas ja kookas hinatakseen ihmistä kuin venettäkin vedessä huonommassakin säässä. * Koira ei saa olla arka tai epäluuloinen, eikä missään tapauksessa aggressiivinen vieraita ihmisiä kohtaan. * Koiralla on oltava perustottelevaisuus kunnossa

Vepe-vastaavana ISKK ry:ssä toimii Tiina Isotalo ja harjoittelemme Toivolansaaressa Ikaalisten keskustan tuntumassa aina tiistai- ja torstai-iltaisin.

 

ISKK © 2016 Sivusto: IT-parkki