Kouluttajat (Rally Toko)

 


Annika Salo, rallytokon lajivastaava

Hei, olen Annika Salo, koiria on ollut perheessä jo lapsuudestani asti. Nuorena koirat olivat seikkailukavereitani tuntikausia metsissä samoillessani.
Tokoa harrastin -90 luvulla belgianpaimenkoiralla, australian karjakoiralla ja welsh corgi pembrokella. En edes muista aikaa, että minulla ei koiraa olisi ollut.
Tänäpäivänä kisakaverinani on 5 vuotias belgianpaimenkoira tervueren uros ”Roki” Fantasy Fox Ashe (Rallytoko Mestari). Roki on opettanut valtavasti, miten koulutan ja elän erittäin häiriöherkän koiran kanssa. Tie on ollut välillä takkuinen, mutta koiranlukutaitoni kehittyessä kokoajan, positiivisesti oppimista vahvistaen olemme päässeet etenemään kisamaailmassa.  Rokin kanssa kilpailen aktiivisesti Rallytokon MES luokassa , lisäksi starttaamme myös Tokon VOI luokassa sekä Koiratanssin HTM VOI luokassa, tänävuonna korkkaamme myös Koiratanssin Freestyle luokan. Kuulumme myös Suomen Rally-toko Yhdistyksen Valmennusrenkaaseen.
Lisäksi perheeseeni saapui lokakuussa 2018  5- vuotias belgianpaimenkoira tervueren narttu ”Hertta”, nopeaoppinen sähäkkyys on menossa kohti Rallyn AVO luokkaa.
Ystäväni Päivi Törmän kanssa meillä on TeamTT, eli kilpailen hänen rottweiler uroksellaan ”Teppo” Faustfechter Joe Rallytokossa MES luokassa. Tämä yhteistyö on ollut erittäin opettavaista kouluttamistaitojen hiomisessa.
Pääsääntöisesti toimin kouluttajana Koirakoutsilla Ylöjärvellä, työ on opettanut minua valtavasti ja tukena on huippuosaajat. Koulutan arkitokosta koiratanssiin. Kyetessäni antamaan ohjaajalle juuri hänen koiralleen sopivia työkaluja, tuloksia syntyy…iloisesti työtään tekeviä koiria ja onnellisia ohjaajia. Positiivinen ja kannustava palaute on tärkeää, sekä minulta ohjaajalle että ohjaajalta koiralleen.
Rallyyn tutustuin 2015 ja se vei mukanaan täydellisesti. Rallyn harrastaminen sopii tavoitteellisesta kisaajasta harrastajaan. Fyysisesti ja psyykkisesti sopivaa treeniä sekä koiralle että ohjaajalle.
Pikkuhiljaa olen kouluttautunut kohti unelmaani, Rallytokon ylituomari.
Suoritettuina on RT koetoimitsija, Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, Rallytokokoulutusohjaaja sekä Yt1 (Ylituomarin peruskurssi).
Jokainen koira on ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin on. Jokaisen koiran rinnassa sykkii sankarikoiran sydän.
Terkuin Annika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sari Tuomivaara

Minulla on ollut koiria vuodesta 1992, ennen nykyisiä koiriani neljä villakoiraa. Tällä hetkellä minulla on kaksi espanjanvesikoiraa Rane (s.2008) ja Siiri (s. 2015) s02ekä keskikokoinen villakoira Riitu (s.2008). Lisäksi perheeseemme kuuluu sheltti Sisu (s. 2011), jonka kanssa olen kilpaillut agilityssa ja rally-tokossa sekä karjalankarhukoira Taru, jonka kanssa tähtäämme rally-tokon alokasluokkaan. Rane on kilpaillut agilityssa maxi 3 –luokassa, tokossa erikoisvoittajaluokassa ja on rally-tokossa nyt mestariluokassa. Riitu on kilpaillut agilityssa medi 2-luokassa ja on rally-tokossa nyt voittajaluokassa. Sisu on agilityssa medi 2-luokassa ja rally-tokossa avoimessa luokassa.
Koirien kanssa olen harrastanut monenlaista mm. agilitya, tokoa, rally-tokoa, pelastuskoiratoimintaa (rauniot, haku ja jälki), flyballia, mejää, doboa, metsästystä,vesipelastusta, nose workia ja ID-jälkeä.
Koulutusohjaajana aloitin vuonna 1994 agilityssa ja myöhemmin olen toiminut kouluttajana myös mm. rally-tokossa, tokossa ja pelastuskoiratoiminnassa. Kennelliiton pätevöimä koulutusohjaaja olen rally-tokossa, agilityssa, arkitottelevaisuudessa ja vesipelastuksessa.
Rally-tokoon tutustuin syksyllä 2014 ja kilpailemisen aloitin Riitun ja Ranen kanssa talvella 2015. Rally-tokon kouluttajana olen toiminut kesästä 2015 ja pätevöity koulutusohjaaja olen ollut syksystä 2016 alkaen.
Omia koulutustaitojani olen pyrkinyt kehittämään mm. osallistumalla useiden eri kouluttajien ja lajien koulutuksiin ja seminaareihin. Lisäksi olen käynyt paljon erilaisia operanttiin ehdollistamiseen perustuvia kursseja ja koulutuksia (Joy of learning) ja mm. kaksi ns. kanakurssia eli operantin ehdollistamisen work shoppeja (Trainer’s Choice).

Koulutukseni perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja koirakon hyvään ja iloiseen yhteistyöhön.

Minna Rantala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISKK © 2016 Sivusto: IT-parkki