Kouluttajat (Rally Toko)

 


Annika Salo, rallytokon lajivastaava

Hei, olen Annika Salo, koiria on ollut perheessä jo lapsuudestani asti. Nuorena koirat olivat seikkailukavereitani tuntikausia metsissä samoillessani.
Tokoa harrastin -90 luvulla belgianpaimenkoiralla, australian karjakoiralla ja welsh corgi pembrokella. En edes muista aikaa, että minulla ei koiraa olisi ollut.
Tänäpäivänä kisakaverinani on 5 vuotias belgianpaimenkoira tervueren uros ”Roki” Fantasy Fox Ashe (Rallytoko Mestari). Roki on opettanut valtavasti, miten koulutan ja elän erittäin häiriöherkän koiran kanssa. Tie on ollut välillä takkuinen, mutta koiranlukutaitoni kehittyessä kokoajan, positiivisesti oppimista vahvistaen olemme päässeet etenemään kisamaailmassa.  Rokin kanssa kilpailen aktiivisesti Rallytokon MES luokassa , lisäksi starttaamme myös Tokon VOI luokassa sekä Koiratanssin HTM VOI luokassa, tänävuonna korkkaamme myös Koiratanssin Freestyle luokan. Kuulumme myös Suomen Rally-toko Yhdistyksen Valmennusrenkaaseen.
Lisäksi perheeseeni saapui lokakuussa 2018  5- vuotias belgianpaimenkoira tervueren narttu ”Hertta”, nopeaoppinen sähäkkyys on menossa kohti Rallyn AVO luokkaa.
Ystäväni Päivi Törmän kanssa meillä on TeamTT, eli kilpailen hänen rottweiler uroksellaan ”Teppo” Faustfechter Joe Rallytokossa MES luokassa. Tämä yhteistyö on ollut erittäin opettavaista kouluttamistaitojen hiomisessa.
Pääsääntöisesti toimin kouluttajana Koirakoutsilla Ylöjärvellä, työ on opettanut minua valtavasti ja tukena on huippuosaajat. Koulutan arkitokosta koiratanssiin. Kyetessäni antamaan ohjaajalle juuri hänen koiralleen sopivia työkaluja, tuloksia syntyy…iloisesti työtään tekeviä koiria ja onnellisia ohjaajia. Positiivinen ja kannustava palaute on tärkeää, sekä minulta ohjaajalle että ohjaajalta koiralleen.
Rallyyn tutustuin 2015 ja se vei mukanaan täydellisesti. Rallyn harrastaminen sopii tavoitteellisesta kisaajasta harrastajaan. Fyysisesti ja psyykkisesti sopivaa treeniä sekä koiralle että ohjaajalle.
Pikkuhiljaa olen kouluttautunut kohti unelmaani, Rallytokon ylituomari.
Suoritettuina on RT koetoimitsija, Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja, Rallytokokoulutusohjaaja sekä Yt1 (Ylituomarin peruskurssi).
Jokainen koira on ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin on. Jokaisen koiran rinnassa sykkii sankarikoiran sydän.
Terkuin Annika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sari Tuomivaara

Minulla on ollut koiria vuodesta 1992, ennen nykyisiä koiriani neljä villakoiraa. Tällä hetkellä minulla on kaksi espanjanvesikoiraa Rane (s.2008) ja Siiri (s. 2015) s02ekä keskikokoinen villakoira Riitu (s.2008). Lisäksi perheeseemme kuuluu sheltti Sisu (s. 2011), jonka kanssa olen kilpaillut agilityssa ja rally-tokossa sekä karjalankarhukoira Taru, jonka kanssa tähtäämme rally-tokon alokasluokkaan. Rane on kilpaillut agilityssa maxi 3 –luokassa, tokossa erikoisvoittajaluokassa ja on rally-tokossa nyt mestariluokassa. Riitu on kilpaillut agilityssa medi 2-luokassa ja on rally-tokossa nyt voittajaluokassa. Sisu on agilityssa medi 2-luokassa ja rally-tokossa avoimessa luokassa.
Koirien kanssa olen harrastanut monenlaista mm. agilitya, tokoa, rally-tokoa, pelastuskoiratoimintaa (rauniot, haku ja jälki), flyballia, mejää, doboa, metsästystä,vesipelastusta, nose workia ja ID-jälkeä.
Koulutusohjaajana aloitin vuonna 1994 agilityssa ja myöhemmin olen toiminut kouluttajana myös mm. rally-tokossa, tokossa ja pelastuskoiratoiminnassa. Kennelliiton pätevöimä koulutusohjaaja olen rally-tokossa, agilityssa, arkitottelevaisuudessa ja vesipelastuksessa.
Rally-tokoon tutustuin syksyllä 2014 ja kilpailemisen aloitin Riitun ja Ranen kanssa talvella 2015. Rally-tokon kouluttajana olen toiminut kesästä 2015 ja pätevöity koulutusohjaaja olen ollut syksystä 2016 alkaen.
Omia koulutustaitojani olen pyrkinyt kehittämään mm. osallistumalla useiden eri kouluttajien ja lajien koulutuksiin ja seminaareihin. Lisäksi olen käynyt paljon erilaisia operanttiin ehdollistamiseen perustuvia kursseja ja koulutuksia (Joy of learning) ja mm. kaksi ns. kanakurssia eli operantin ehdollistamisen work shoppeja (Trainer’s Choice).

Koulutukseni perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja koirakon hyvään ja iloiseen yhteistyöhön.

Päivi Törmä

Olen Päivi Törmä Ikaalisten Riitialasta. Minulla on koirinani tällä hetkellä 5-vuotias rottweiler Teppo (Faustfechter Joe) ja 11-vuotias saksanpaimenkoira-saksanseisoja-mix Nepa. Tepon kanssa treenaan rallya ja tokoa, kilpailen tokon avo-luokassa. Nepan kanssa höntsäilen kotona. Teppo kisaa rallytokossa mestariluokassa ja sillä on jo RTK4. Rallykisoissa Tepon luottokuskina on Annika. Rallyn treenaaminen on mukavaa ja monipuolista, mutta siinä kisaaminen, ainakin ylemmissä luokissa, olisi itselleni liian jännittävää ja vaikeaa. Annikan kanssa olemme löytäneet tavan toimia yhteistyössä ja Teppo on sopeutunut järjestelmäämme hyvin. Temperamenttinen, suuri rtw-uros on monet kerrat pakottanut miettimään koulutuskikkoja toiseenkin kertaan ja vielä uudelleenkin. Juuri ratkaisujen miettiminen ja lopulta oivaltaminen on hauskaa sekä antoisaa ja jos voin kokemuksillani jollekin avuksi olla, jaan oppimaani mielelläni. Koiran kouluttamiseen ei ole yhtä oikeata tapaa, vaan eri puolilta kannattaa poimia itselleen sopivia vinkkejä ja kokeilla niitä käytännössä. Perustana kaikelle kuitenkin on se, että koiran kanssa puuhatessa pitää useimmiten kummallakin olla kivaa. Minä olen ammentanut tietoa osaavammiltani erilaisissa koulutuksissa harrastuskentillä, Koirakoutsilla sekä treenikaverin kanssa pohtimalla ja testailemalla.

Toivon Iskk:n rallytreeneihin tekemisen meininkiä, kaverin auttamisen-asennetta, suoraa puhetta ja paljon huumoria. Pidetään hauskaa!

 

Tuula Jokipelto

Hei! Olen Tuula Hämeenkyröstä. Minulla on tällä hetkellä kaksi mustaa kääpiövillakoiratyttöä Ilona 9-vuotta ja Ilonan tytär Iiris, joka kesällä täyttää 5-vuotta. Koiraharrastukseni alkoi Ilonan muutettua perheeseemme kesällä 2010. Ennen Ilonan muuttoa meille harrastin aktiivisesti ratsastusta ja minulla oli kaksikymmentä vuotta oma puoliverinen tamma, jolla kisasin aluetasolla esteratsastusta. Minulla on aina ollut erilaisia elämiä hoidossa kilpikonnasta kissoihin ja koiriin sekä tietysti hevosiin.

Koiraharrastukseni aloitin Ilonan kanssa syksyllä 2010. Tavoitteena meillä oli aloittaa agilityn treenaaminen ja siihen saimme hyvän pohjan alkeistokokurssilta. Ilonan kanssa tulikin sitten kisailtua agilityä 3 tasolle asti. Ilonan selkä ei kuitenkaan kestänyt 3 tason nopeuksia, joten kisaaminen jäi syksyllä 2016. Iiriksen kanssa kisaan tällä hetkellä agilityä ja olemme juuri siirtyneet 2 tasolle.

Rally-toko tuli meille tutuksi vuonna 2015 keväällä, kun ilmoittauduin ISKK:n rally-tokon alkeiskurssille. Kurssilla kävin joka toinen kerta Iiriksen ja joka toinen kerta Ilonan kanssa. Laji tuntui jo silloin mukavan rennolta, mutta kurssi jäi sitten kuitenkin vain kokeiluksi. Vasta kesällä 2017 aloitin Ilonan kanssa tosissani treenaamaan rally-tokoa. Tällä hetkellä olemme rally-tokon mestariluokassa tosin tuloksia ei vielä ole tullut. Tänä kesänä tavoitteena on saada Iiris oppimaan alokasluokan liikkeet ja hioa Ilonan kanssa mestariluokan liikkeitä, jotka ei meiltä vielä oikein suju kisoissa. Lajina rallyssa on sopivasti haastetta niin koiran kuin ohjaajankin aivoille. Aina ei ole niin itsestään selvää miten saadaan koira ymmärtämään mitä ohjaaja haluaa sen tekevän. Pääasia kuitenkin on, että niin minulla kuin koirillakin on aina hauskaa ja treeneihin on kiva lähteä.

Koiraharrastus on tuonut minulla roppakaupalla uusia mukavia ystäviä ja kaikki tekeminen näiden kahden karvakuonon kanssa on niin ihanan rentouttavaa ja mukavaa vaihtelua uuvuttavalle leipätyölle.

Odotan innolla tämän kesän treenejä ja uusia haasteita. Tervetuloa kaikki mukaan innostavaa ja rentoon harrastukseen koirien kanssa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISKK © 2016 Sivusto: IT-parkki